Slektsbok fra Øksnes

For kort tid siden utkom en ny slektsbok fra Øksnes, som viser anene til omkring 3.000 nålevende personer fra Vesterålen. Forfatteren er Ronny Jarl Jensen fra Sortland.

Boken handler om Cecilia Lind fra Myre i Vesterålen. Hun ble født i 1827 og fikk 10 barn. Senere er det kommet mange barnebarn, oldebarn, tipp- og tipptippoldebarn. Boken forteller om hennes familie og slekt, helt tilbake til middelalderen. Her omtales også hennes barn og barnebarn, og dette blir besteforeldre til mange nålevende med utgangspunkt i Sortland og Øksnes.

Trolig er Cecilia og mannen, Hans Severin Martinussen, utgangspunkt for mer enn 3.000 etterkommere som nå bor i Øksnes, Sortland og dessuten spredt over hele Norge. Er etternavnet ditt Lind, Norum, Hermansen, Meløy, Arntzen, Røthe, Ellingsen, Pettersen eller Nilsen, så kan du godt være en av etterkommerne til Cecilia Lind. Mange andre etternavn er også brukt, da etterslekten har fått et stort spenn og tatt i bruk mange forskjellige navn.

Boken her tar utgangspunkt i Cecilia Lind, som ble født på Myre i 1827. Det er svært mange navn som omtales, og boken holder derfor fast ved Cecilia som midtpunkt i slekten. Boken forteller historien så langt tilbake vi kjenner den, der noen tråder faktisk går bak til middelalderen – dog med litt usikkerhet. Slektens geografiske utgangspunkt er Trondheim, Jämtland, Røros, Sortland, Myre og Gisløya.

Boken er på 128 sider, der de aller siste sidene er for notater, der du selv kan skrive inn dine aner bakover til Cecilia og Hans Severin. Forfatteren av denne boken er Ronny Jarl Jensen, Sortland, som ellers er skribent og fotograf. Hans kone, Elin Norum, er tippoldebarn av Cecilia Lind.

Noe av innholdet i boken er hentet fra gårds- og slektshistorien som er skrevet for kommunene Øksnes og Sortland (8 bind totalt). Disse bøkene er skrevet av Johan Borgos og bygget på et stort grunnlagsarbeid fra historielag og andre hjelpere omkring i Vesterålen. En del historiske kilder er også bevart, gjennom det norske Arkivverket. Dette er imidlertid svært fragmenterte deler av en slekts bakgrunn, slik at man gjerne må innom mange mange kilder for å se hele bildet.

For Cecilia Lind har det vært mulig å finne svært mye om hennes bakgrunn og forholdene hennes familie levde under, selv om det ikke akkurat er bevart så mange dagligdags detaljer om hennes liv. Vi er flere hundre år tilbake i tiden og da hadde man ikke fotografiske muligheter og selv skriftlige kilder er nokså mangelfulle.

Boken selges av en del butikker, i tillegg til nettbutikken OYOY.NO som sender boken direkte hjem til deg i posten. Bokhandlere som selger boken er Memo på Myre, Trykkeri på Stokmarknes og Notabenes bokhandel både i Skibsgården og på Sortland storsenter.